Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

200 χρόνια εξώφυλλα

Φέτος η πιο αγαπημένη μας "Περηφάνια και Προκατάληψη", που αρχικά είχε τον τίτλο "Πρώτες εντυπώσεις", κλείνει 200 χρόνια από την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε και ο εκδοτικός κόσμος κατακλύζεται από ένα πλήθος διαφορετικών εκδόσεων του κλασσικού βιβλίου της Τζέιν Όστεν. Είναι λογικό, βέβαια, μετά από δύο αιώνες κυκλοφορίας και τόσο μεγάλης επιτυχίας να υπάρχουν πολλά πολλά διαφορετικά εξώφυλλα επιμελώς σχεδιασμένα για να ταιριάζουν με το ύφος του βιβλίου ή με το ύφος του κάθε εκδοτικού οίκου ή ακόμα με το ύφος του αναγνωστικού τους κοινού. Οι Πρώτες Εντυπώσεις είναι σημαντικές! Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μια συλλογή με τα αγγλικά εξώφυλλα της "Περηφάνιας και Προκατάληψης" ανά τους αιώνες (ναι, τώρα μπορούμε να το πούμε κι έτσι) και σας τα παρουσιάζουμε.

Η "Περηφάνια και Προκατάληψη" εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1813 από τον Thomas Egerton. Αυτή είναι η πρώτη σελίδα της πρώτης έκδοσης.
Μια πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος βγήκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2012 και έμοιαζε κάπως έτσι: 
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το έργο που εκτιμήθηκε κάπου ανάμεσα στα 22.000  και 40.000  αλλά τελικά πωλήθηκε για 51.200 € : "Η 'Περηφάνια και Προκατάληψη', αρχικά είχε τον τίτλο 'Πρώτες Εντυπώσεις' και γράφτηκε κάπου ανάμεσα στον Οκτώβριο του 1796 και τον Αύγουστο του 1797, όταν η Όστεν δεν ήταν ούτε είκοσι ενός, στην ίδια ηλικία που είχε η φανταστική ηρωίδα της, Ελίζαμπεθ Μπένετ. Μετά από μια πρώτη απόρριψη από έναν εκδότη που ούτε καν το διάβασε, το μυθιστόρημα της Όστεν αγοράστηκε τελικά από τον Egerton το 1812 για 110 αγγλικές λίρες. Εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1813 στον μικρό αριθμό των 1500 αντιτύπων και πωλούνταν για 18 σελίνια στους πάγκους. Σε ένα γράμμα στην αδερφή της, Κασσάνδρα, στις 29 Ιανουαρίου του 1813, η Όστεν γράφει για το αντίτυπο του βιβλίου της που παρέλαβε (το "αγαπημένο της παιδί"), και καθώς αναγνωρίζει μερικά λαθάκια της, εκφράζει τα συναισθήματά της για την ηρωίδα της κάπως έτσι: "Πρέπει να ομολογήσω πως τη θεωρώ ένα από τα πιο απολαυστικά πλάσματα που έχουν ποτέ εμφανιστεί στο χαρτί, και δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίσω εκείνους που δεν την συμπαθούν καν."

Στην αρχή ο σχεδιασμός ήταν πολύ απλός, ένα βιβλίο του ρίτζενσι που θύμιζε βικτωριανή εποχή. Αυτή η έκδοση, γύρω στα 1900, πωλείται από το Abe Books για περίπου 400 , εξαιτίας αυτού του σχεδίου στο εξώφυλλο που μοιάζει με μπαλόνια στο σχήμα ελιάς.
Άλλη μία, γύρω στα 1883, που πλησιάζει τα 700 € και περιλαμβάνει την εξής αφιέρωση: "To My Husband from his wifre 1885" (Στον Σύζυγό μου από τη γυναίκα του 1885).
Τα παγόνια έχουν κοσμήσει πολλές φορές το εξώφυλλο κάποια από αυτά επιχρυσωμένα, κάποια όχι. Περηφάνια, παγόνι, το πιάσατε; Στο Abe Books μπορείτε να βρείτε μια πρώτη έκδοση με παγόνια, που λέγεται ότι κυκλοφόρησε το 1894 και μπορούμε σήμερα να την κάνουμε δική μας μόνο για 6.000 €.
Άλλο ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο με παγόνια είναι αυτό, από το 1895, σχεδιασμένο από τον Huh Thomson για τη σειρά των Εικονογραφημένων Μυθιστορημάτων των εκδόσεων Macmillan. 
Άλλη μία έκδοση με παγόνια:
Ας τρέξουμε λίγο ως το 2013, για να συναντήσουμε τα παγόνια ξανά στο "Celebrating Pride and Prejudice", ένα βιβλίο που επεξεργάστηκε η Susannah Fullerton, πρόεδρος της Κοινότητας της Τζέιν Όστεν της Αυστραλίας, από τις εκδόσεις Voyageur Press. Τα δύο εξώφυλλα σχεδιάστηκαν από την Conne Gabbert, με το αριστερό να περιλαμβάνει φυσικά και τα παγόνια.
Εδώ είναι μια έκδοση του 1938 από τα κλασσικά εικονογραφημένα των εκδόσεων Penguin, που μπορείτε να το βρείτε στο Etsy. Περιλαμβάνει ξυλογραφίες από την Helen Binyon.
Στο Etsy μπορούμε επίσης να βρούμε ένα σχολικό βιβλίο του 1946 από τις εκδόσεις Laidlaw Brothers. "Μέσα σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν εικόνες από την ταινία του 1940 της 'Περηφάνιας και Προκατάληψης' με τον Laurence Olivier στο ρόλο του Ντάρσυ και την Greer Garson στο ρόλο της Ελίζαμπεθ Μπένετ", μας ενημερώνει η παρουσίαση. Τέλειο!
Ένα εξώφυλλο του 1944 εκθέτει σε ακόμη πιο περίοπτη θέση την ταινία:
Ορίστε άλλο ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο από τα 1950, όπως μας ενημερώνει η Nikki στο μπλογκ της, που έχει στη συλλογή της το αντίτυπο από τους Thames Publishing Company Regent Classics. Γράφει στη σελίδα της "Λατρεύω το πως μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα βιβλίο του '50 απλά κοιτάζοντας το στυλ στην εικονογράφηση. Σοβαρά, δείτε την Ελίζαμπεθ. Αν αφαιρούσαμε τις μπούκλες από τα μαλλιά της και κατεβάζαμε τη μέση του φορέματός της λίγο, θα ήταν σα να είχε βγει κατευθείαν από ένα περιοδικό μόδας του '50. Ο Ντάρσυ μοιάζει με τον Rock Hudson και θα λεγε κανείς πως έχει τα μαλλιά του σε στυλ του '50."
Όπως η έκδοση του 1950 πάνω, εκείνη του 1970 κάτω, αντιπροσωπεύει κι αυτή τέλεια την εποχή της. Η Laurel Ann στη σελίδα της, το συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τα 10 καλύτερα εξώφυλλα του 2010 και γράφει ότι "Η έκδοση των Purnell Maidenhead του 1976, έχει μια γεύση από βίντατζ της δεκαετίας του '70 και μου θυμίζει τα εξώφυλλα της Georgette Heyer της ίδιας εποχής. Ο καλλιτέχνης έπιασε την σκηνή όπου 'ο ένας κοκκινίζει και ο άλλος ασπρίζει', όταν η Ελίζαμπεθ γνωρίζεται με τον κύριο Γουίκαμ και ο Ντάρσυ φτάνει με το άλογό του. Η Λίζι δεν έχει την κατάλληλη έκφραση που θα έπρεπε να έχει εκείνη τη στιγμή, βέβαια, μα έχει πλάκα."
Πιο πρόσφατα, η έκδοση από την Vintage Austen είναι όμορφη και μοντέρνα, ενώ παραμένει αντιπροσωπευτική της περιόδου (μάλλον θα φταίνε τα μαλλιά). Δείτε εδώ όλη τη σειρά.

Άλλος ένα φόρος τιμής στην περίοδο που είναι και πάλι επίκαιρη, ένα κλασσικό σχέδιο του 2000 από την Megan Wilson.
Η εκδοχή της Marvel για την Περηφάνια και Προκατάληψη που δημοσιεύτηκε το 2010, διασκευάσθηκε από την Nancy Butler και τον Hugo Petrus, και σχεδιάστηκε από τον Sonny Liew. Δεν είναι υπέροχη;
Το 2010, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις White's Fine αυτή η έκδοση. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι υφασμάτινο και περιλαμβάνει ένα σχέδιο που συνεχίζεται γύρω από το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο...
...και το εσωτερικό:


Τα 200 χρόνια εξώφυλλα στο Ελληνικό Φαν Κλαμπ της Τζέιν Όστεν συνεχίζονται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...