Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η Τζέιν Όστεν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Είναι πλέον επίσημο ότι το 2016 η αγαπημένη μας Τζέιν Όστεν θα πάρει τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου στο χαρτονίμισμα των δέκα λιρών .Νιώθω τόσο υπερήφανη που είμαι οστενοκολλημένη και τόσο χαρούμενη που η Όστεν θα φιγουράρει σε χαρτονίμισμα .(ακόμη ένας λόγος να πάμε στην Αγγλία :P )
Τον Απρίλιο η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόσωπο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών. Η Φράι ήταν η μοναδική γυναίκα που εικονιζόταν στα βρετανικά χαρτονομίσματα.Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να μην εικονίζονται γυναίκες στα χαρτονομίσματα. Ο διοικητής της, ο Καναδός Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε μάλιστα ότι θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα ιστορικά πρόσωπα που θα κοσμούν στο μέλλον τα χαρτονομίσματα.
Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία αλλάζει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα σχέδια στα χαρτονομίσματά της, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους παραχάραξής τους. Στη μία πλευρά εικονίζεται ο μονάρχης της χώρας --εν προκειμένω η βασίλισσα Ελισάβετ-- ενώ από την δεκαετία του 1970 η άλλη πλευρά κοσμείται από κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Ο πρώτος που επελέγη ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
πηγή :  www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...