Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χριστούγεννα στα βιβλία της Τζέιν Όστεν (μέρος 2ο)

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των Χριστουγέννων στα βιβλία της Τζέιν Όστεν, σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε τα υπόλοιπα μυθιστορήματά της, καθώς και τα Χριστούγεννα της ίδιας της Όστεν μέσα από ένα γράμμα της.


Πειθώ: Η Ανν Έλιοτ παρατείνει την επίσκεψή της με την Λαίδη Ράσελ στο Κέλιντζ Λοτζ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Την ημέρα των Χριστουγέννων, πηγαίνουν στο Άπερκρος, όπου βρίσκουν την οικογένεια Μάσγκροουβ και τους Χάρβιλ, να διασκεδάζουν με θορυβώδη παιχνίδια και ακατάστατες χειροτεχνίες. Η Ανν διασκεδάζει στην χαρούμενη θορυβώδη ζωή της εξόχως, αλλά η Λαίδη Ράσελ προτιμάει το θόρυβο μιας πόλης σαν το Μπαθ.
(Πειθώ, Κεφάλαιο 14)


Λογική κι Ευαισθησία: Τα Χριστούγεννα, πριν οι δεσποινίδες Ντάσγουντ εγκατασταθούν στο Μπάρτον, ο σερ Τζον Μίντλετον είχε διοργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο χορό στο Μπάρτον Παρκ, όπου ο κύριος Γουίλομπι λέγεται πως χόρεψε με χάρη και κέφι από τις "8 η ώρα ως τις 4, χωρίς να καθίσει κάτω ούτε για μια στιγμή"! Ο σερ Τζον λέει πως χόρευε με χάρη και πως "στις 8 ήταν και πάλι καβάλα στο άλογό του κι έτοιμος για κυνήγι". Πραγματικά ένας νεαρός υγιής άντρας με ζωντανό πνεύμα που απολαμβάνει ένα χορό όσο θα τον απολάμβανε και η Μαριάν.
(Λογική κι Ευαισθησία, Κεφάλαιο 9)


Λαίδη Σούζαν: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η λαίδη Σούζαν Βέρνον εξαντλεί τη διαμονή της στο Μανγουέιρινγκς και γράφει στον γαμπρό της Τσαρλς Βέρνον για να τον ενημερώσει πως θα έρθει με όλα της τα πράγματα για μια παρατεταμένη επίσκεψη. Η γυναίκα του Τσαρλς, η Κάθριν, είναι πολύ κουρασμένη και γράφει στους γονείς της πως εκείνη και τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να κάνουν την καθιερωμένη τους χριστουγεννιάτικη επίσκεψη. Παρόλο που το Τσέρτσιλ, το σπίτι του Τσαρλς και της Κάθριν Βέρνον, θα ήταν ένα πολύ όμορφο μέρος για να περάσει κανείς τα Χριστούγεννα, ποιος στ' αλήθεια θα ήθελε να περάσει τις γιορτές με την λαίδη Σούζαν!
(Λαίδη Σούζαν, Γράμματα 3 και 13)


Γράμματα της Τζέιν Όστεν: Και η ίδια η Τζέιν Όστεν ελπίζει για ζεστό καιρό τα Χριστούγεννα, όπως φαίνεται από το γράμμα της στην αδερφή της Κασσάνδρα, που έχει την ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου:
"Λυπάμαι που η μητέρα μου υποφέρει, και φοβάμαι πως αυτός ο εξαίσιος καιρός είναι πολύ καλός γι' αυτήν. Τον απολαμβάνω πάνω μου από την κορυφή ως τα νύχια, από δεξιά ως αριστερά, κατά μήκος, περιφερειακά, διαγώνια. Και δεν μπορώ παρά να ελπίζω, εγωιστικά, πως διατηρηθεί ως τα Χριστούγεννα - ωραίος,  ανθυγιεινός, εκτός εποχής, χαλαρωτικός, κλειστός, μουντός καιρός."


Ποια Χριστούγεννα θα επιλέγατε; 
Με ποια ηρωίδα της Τζέιν Όστεν θα θέλατε να περάσετε τις γιορτές σας; 
Απαντήστε μας στα σχόλια και να έχετε..

Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...