Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Jane Austen’s Christmas : Η εορταστική περίοδος στην γεωργιανή Αγγλία.





Ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο βιβλίο για τις φανατικές της Τζέιν που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στα αγγλικά Χριστούγεννα του 18ου αιώνα. Ευχάριστο ανάγνωσμα και επίκαιρο αφού έρχονται οι γιορτές, που μας ανοίγει παράθυρο στον τρόπο που γιόρταζε η μεσαία τάξη στη Γεωργιανή Αγγλία και φυσικά η Τζέιν σαν παιδί και αργότερα σαν γυναίκα. Από τις σχεδόν απαξιωτικές αναφορές στα μυθιστορήματα της Όστεν, κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι τα Χριστούγεννα στην Αγγλία της εποχής της ήταν κάπως θλιβερή υπόθεση . Δεν είναι όμως καθόλου έτσι.


Λαμπερά πάρτι και περίτεχνα φορέματα χορού και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που ήταν, τότε, ακόμα ένα καινούριο γλυκό. Παιχνίδια παντομίμας που περιγράφονται για να μπορούμε να τα παίξουμε κι εμείς, μουσική, εορταστικά νόστιμα πιάτα, ναι, οι συνταγές δίνονται, και η σεμνότυφη ξαδέρφη που δεν παίρνει μέρος στο θεατρικό τους γιατί το θεωρεί άσεμνο και παραλίγο να χαλάσει τη γιορτή της οικογένειας μια χρονιά.



Για πολύ κόσμο , τα Χριστούγεννα είχαν εφευρεθεί εκ νέου από τη βικτωριανή  κοινωνία του δέκατου ένατου αιώνα . Είναι μια δημοφιλής παρερμηνεία ότι τα Χριστούγεννα στην Αγγλία ξεριζώθηκαν από τους οπαδούς του Κρόμγουελ τον 17ο αιώνα και άρχισαν να γιορτάζονται πάλι από τους βικτωριανούς, που παραβλέπει πως οι παραδόσεις παρέμεναν γερά ριζωμένες αν και μυστικά και όσοι ήθελαν να γιορτάσουν, το έκαναν.

Η συγγραφέας , κοντέσα Μαρία Hubert von Staufer , είναι Διευθύντρια των  Christmas Archives International στο Ηνωμένο Βασίλειο . Έχει γράψει εκτενώς για το θέμα της γιορτές των Χριστουγέννων στη Βρετανία μέσα στους αιώνες.

Το βιβλίο δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (μα δεν μας σκέφτονται καθόλου οι εκδότες???) , υπάρχει όμως στο amazon uk. Δεν πρόλαβα να το παραγγείλω έγκαιρα αλλά υπόσχομαι να επανέλθω μόλις το διαβάσω. Προς το παρόν σας δίνω μια συνταγή που βρήκα στο διαδίκτυο για:

 Black Butter

Παίρνουμε 4 pounds μήλα καθαρισμένα.. Βάζουμε σε ένα τηγάνι 2 ποτήρια γλυκό μηλίτη και τον βράζουμε μέχρι να μείνει περίπου ο μισός. Ρίχνουμε τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μπορεί να τα λιώσει η ράχη του κουταλιού μας. Τα περνάμε από στραγγιστήρι και το ξαναρίχνουμε στο τηγάνι προσθέτοντας  lb κρυσταλλική ζάχαρη και μπαχαρικά ως εξής: 1κουτ. τσαγιού τριμμένο γαρίφαλο, 2κουτ. τσαγιού κανέλα. και  ½ κουτ τσαγιού μπαχάρι. Αφήστε το στη φωτιά για ¾ της ώρας μέχρι το μείγμα να πήξει και να πάρει ένα πλούσιο καφέ χρώμα.  Το μοιράζουμε σε μικρά καθαρά βάζα, μόλις κρυώσει το καλύπτουμε με βούτυρο και το σφραγίζουμε. Το αφήνουμε για 3 μήνες και όταν το ανοίξουμε έχει γίνει σχεδόν μαύρο κι έχει υπέροχη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...