Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τζέιν Όστεν και Άγιος Βαλεντίνος

Σήμερα είναι η γιορτή  του Αγ. Βαλεντίνου και τα πάντα γύρω βάφονται κόκκινα. Οι βιτρίνες ακόμα και τα ίντερνετ γεμίζουν καρδούλες, αρκουδάκια και μηνύματα αγάπης. Τα μέλη του φαν κλαμπ της Τζέιν θα αρκεστούν σ'αυτά; Δεν το πιστεύω γι αυτό έψαξα για κάτι που να συνδέει την μέρα αυτή με την αγαπημένη μας εποχή. Η πηγή έμπνευσης είναι πολύ κοντά. Η βιβλιοθήκη μας.
Από την εξομολόγηση του Ντάρσυ και το υπέροχο γράμμα του πλοίαρχου Ουένγουορθ μέχρι την στιγμή που ο Έντμοντ καταλαβαίνει πως θέλει τη Φάνη υπάρχουν σελίδες ολόκληρες με εξομολογήσεις αγάπης.

Αλλά ακόμα κι αν θέλουμε να γράψουμε κάτι δικό μας μπορούμε να διπλώσουμε το σημείωμα αλά Τζέιν ή να βάλουμε τα λόγια μας σε μια όμορφη κάρτα που θα έρχεται κατευθείαν από την εποχή της αντιβασιλείας και θα έχει παραλήπτη τον δικό μας Ντάρσυ.

. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν. Μπορούμε να φτιάξουμε ή να παραγγείλουμε, αν δεν είμαστε τόσο σίγουρες για το αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας.

Και δυο λόγια για την γιορτή:

Οι ρίζες της γιορτής φτάνουν πίσω ως τη ρωμαική αυτοκρατορία. Τον 3ο αιώνα ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ΙΙ έκρινε πως η απροθυμία των ανδρών να καταταγούν στον στρατό προερχόταν από την απροθυμία τους να αποχωριστούν τις οικογένειες τους κι έτσι απαγόρευσε τους γάμους στη Ρώμη. Ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος και κρίνοντας πως η διαταγή του αυτοκράτορα ήταν λανθασμένη άρχισε να παντρεύει μυστικά τα ζευγάρια μέχρι που τον ανακάλυψαν και τον φυλάκισαν. Στη φυλακή υποτίθεται πως ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακα και πριν την εκτέλεση του της έστειλε ένα γράμμα που το υπέγραψε “ο Βαλεντίνος σου”. Η έκφραση έμεινε μέχρι σήμερα.

 Κατά τον 14ο αιώνα η ημέρα του αγίου Βαλεντίνου άρχισε να γιορτάζεται με ευχές προφορικές ή τραγουδιστές. Τον 15ο αιώνα αρχίζουν να τις γράφουν και τον 16ο αιώνα ξεκίνησε η ανταλλαγή δώρων. Ο εορτασμός απογειώθηκε στην Βρετανία τον 17ο αιώνα. 
Το αρχαιότερο γνωστό ποίημα γράφτηκε από τον Κάρολο, δούκα της Ορλεάνης για την σύζυγο του ενώ ήταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου και βρίσκεται σε μια συλλογή στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.


διπλωμένο γράμμα: Rygency Valentine

αν δεν “πιάνουν τα χέρια σας” μπορείτε να αγοράσετε μια έτοιμη κάρτα απο εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...