Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

200 χρόνια Μάνσφιλντ Παρκ




"Περίπου πριν από τριάντα χρόνια , η Δεσποινίς Μαρία Γουάρντ, με μόνο 7000 λίρες  , είχε την καλή τύχη να αιχμαλωτίσει τον σερ Τόμας Μπέρτραμ, του Μάνσφιλντ Παρκ , στην κομητεία του Νορθάμπτονσάιρ, και να ανυψωθεί έτσι στην τάξη της κυρίας ενός βαρονέτου , με όλες τις ανέσεις που δίνουν ένα όμορφο σπίτι  και ένα μεγάλο εισόδημα . "


Η πρώτη πρόταση του Μάνσφιλντ Παρκ της Τζέιν  δεν είναι τόσο γνωστή, όσο η πρώτη γραμμή του Περηφάνια και Προκατάληψη . Η Φάνι Πράις δεν είναι τόσο αγαπητή όσο η  Ελίζαμπεθ Μπένετ , το μυθιστόρημα  σπάνια επιλέγεται ως αγαπημένο μυθιστόρημα της Όστεν.  Πρόσφατα κάποια το περιέγραψε ως "6η αγαπημένη μου Όστεν . " Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει το ίδιο είδος λάμψης με το  Περηφάνια και Προκατάληψη , είναι ένα σύνθετο , συναρπαστικό , λαμπερό βιβλίο.


Η Τζέιν έγραψε το βιβλίο μεταξύ Φεβρουαρίου του 1811 και 1813 και τον Μάιο του 1814 ό Τόμας Έγκερτον, ανέλαβε την έκδοση του όπως είχε κάνει και για τα δυο πρώτα της μυθιστορήματα , Λογική κι ευαισθησία και Περηφάνια και Προκατάληψη. Όταν έφτασε η ώρα για δεύτερη έκδοση, το 1816, τα δικαιώματα εξαγοράστηκαν από τον Τζων Μάρει που είναι και ο εκδότης της Έμμας.

Η δεκάχρονη Φάνι  πηγαίνει να ζήσει με την οικογένεια της θείας της για να ελαφρύνει τους γονείς της που δυσκολεύονται οικονομικά. Η ζωή στο Μάνσφιλντ Παρκ απέχει πολύ από το να είναι ιδανική και η μικρούλα περνάει δύσκολα αλλά δεν το βάζει ποτέ κάτω. Η παρουσία του καλόκαρδου Έντμουντ της δίνει κουράγιο και η αδυναμία που του έχει μετατρέπεται σε αγάπη. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, κακές θείες και ψηλομύτες ξαδέρφες. Αν και δεν είναι από της αγαπημένες ηρωίδες της Τζέην το θάρρος της στο τέλος να παραδεχτεί τα λάθη της την κάνει, στα δικά μου μάτια συμπαθητική. 



Στην Αγγλία η διακοσιοστή επέτειος θα γιορταστεί με συναναγνώσεις και σχολιασμούς που θα ξεκινήσουν στις 9 Μαίου, ημερομηνία που κυκλοφόρησε το βιβλίο για πρώτη φορά., για να τιμήσουν το τρίτο από τα τέσσερα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της ζωής της  Τζέην .
Κι εμείς με τη σειρά μας , το Μάιο, θα το τιμήσουμε με μια αναλυτική  παρουσίαση του βιβλίου και μια για τις κινηματογραφικές μεταφορές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...