Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Το μυστήριο των χαμένων επιστολών της Τζέην Όστεν





Σίγουρα θα έχει τύχει σε όλους να σας εντυπωσιάσει το συγγραφικό έργο ενός συγγραφέα και μετά να θελήσετε να μάθετε περισσότερα για την ζωή του και για το ποιος ήταν.
Όταν λοιπόν άρχισα να διαβάζω τα έργα της Τζέην Όστεν και να βλέπω τις μεταφορές τους στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη θέλησα να μάθω περισσότερα για αυτή την μεγάλη συγγραφέα.
Σε μια λοιπόν από αυτές τις εξερευνήσεις μου στον χώρο του διαδικτύου ανακάλυψα ένα σημείο στην βιογραφία της Τζέην Όστεν που μου κίνησε την περιέργεια.

Από τα στοιχεία που έχουμε σήμερα φαίνεται ότι η συγγραφέας έγραφε πάρα πολλές επιστολές οι οποίες υπολογίζονται γύρω στις 3.000 από τις οποίες όμως σώζονται μόνο οι 160.Επίσης γνωρίζουμε ότι η αδερφή της συγγραφέως  Κασσάνδρα,στην οποία απευθύνονταν και οι πιο πολλές επιστολές,τις έκαψε αρκετά μετά τον θάνατο της συγγραφέως (1817) όταν  το 1842 κατάλαβε ότι ο δικός της θάνατος πλησίαζε. Ούτε όμως τα γράμματα που έστειλε στον αδερφό της Χένρι και στην μελλοντική σύζυγο του Ελίζα σώθηκαν ενώ κάποια άλλα καταστράφηκαν από κληρονόμους της συγγραφέως.
Το τραπεζάκι που χρησιμοποιούσε για να γράφει η Τζέιν Όστεν στο σπίτι της στο Chawton  του Hampshire 

Στα 160 γράμματα που σώζονται από τα οποία τα 95 απευθύνονται στην αδερφή της Κασσάνδρα μπορούμε να μάθουμε ελάχιστα για τον χαρακτήρα της συγγραφέως και για τις απόψεις της πάνω σε θέματα πολιτικής και θρησκείας καθώς και για τα συναισθήματα της προς τους φίλους της και την οικογένεια της.
Φυσικό ήταν λοιπόν να αναρωτηθώ γιατί η Κασσάνδρα και κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της Τζέην Όστεν κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των επιστολών της σώζοντας επιλεκτικά ελάχιστες;
Γράμμα της Τζέην Όστεν προς την αδερφή της Κασσάνδρα το πάνω μέρους του οποίου έχει αφαιρεθεί 

Επίσης ένιωσα απογοήτευση γιατί χάθηκε ένα τόσο μεγάλο μέρος επιστολών που θα μπορούσε να μας αποκαλύψει περισσότερα για τον χαρακτήρα μιας μεγάλης συγγραφέως της οποίας τα έργα ανήκουν πλέον στα κλασσικά αριστουργήματα.
Κατά την δική μου γνώμη δύο λόγοι μπορεί να ώθησαν την Κασσάνδρα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της συγγραφέως στο να κάνουν κάτι τέτοιο.
Ο πρώτος λόγος αφορά την Κασσάνδρα και είναι καθαρά συναισθηματικός.Ήταν αδερφές,ήταν πολύ αγαπημένες και δεμένες μεταξύ τους και επομένως μιλούσαν ανοιχτά για θέματα προσωπικής φύσεωςς.Άρα πιθανότατα οι επιστολές που κάηκαν ήταν πολύ προσωπικές και αφορούσαν λεπτομέρειες της ερωτικής ζωής της Τζέην Όστεν.Το ότι δεν παντρεύτηκε δεν σημαίνει ότι δεν είχε φλέρτ,μυστικά ραντεβού ή ερωτικές απογοητεύσεις όπως όλες οι γυναίκες.Καθώς λοιπόν αυτές οι επιστολές ήταν πιθανότατα πολύ προσωπικές λογικό ήταν η Κασσάνδρα να σκεφτεί ότι η αδερφή της δεν θα ήθελε να πέσουν σε λάθος χέρια μετά τον θάνατο της και έτσι πριν έρθει ο δικός της θάνατος τις κατέστρεψε.
Ήταν μια πράξη αγάπης που κάθε στοργική αδερφή θα έκανε για να προστατέψει την αδερφή της.
Ο δεύτερος λόγος που πιστεύω ότι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τη Τζέην Όστεν που κατέστρεψαν τις επιστολές που είχαν στα χέρια τους αφορά τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Να πω ότι διαβάζοντας τα βιβλία της Τζέην Όστεν δεν πιστεύω ότι ήταν η ήσυχη,ντροπαλή και υπερβολικά σεμνή γυναίκα της εποχής,ήταν μια έξυπνη και δυναμική γυναίκα που δεν φοβόταν να κρίνει,να εκφράσει γνώμη,να ερωτευτεί και να απογοητευτεί.
Δεδομένου λοιπόν του ότι κάποιες επιστολές καταστράφηκαν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της σε συνδυασμό με το ότι η βιογραφία της συγγραφέως που παράγεται εδώ και 50 χρόνια γράφτηκε από τους συγγενείς της και αντανακλά την ήσυχη θεία Τζέην που δεν έβγαινε πολύ,με κάνουν να πιστεύω ότι αυτές οι επιστολές έδειχναν έναν άνθρωπο πιο ανοιχτό και αυθόρμητο από ότι θα ήθελαν οι συγγενείς της.Με δύο λόγια πιστεύω ότι τις κατέστρεψαν για να διαμορφώσουν την εικόνα της όπως ήθελαν εκείνοι.
Και ναι μεν ο πρώτος λόγος τιμά απίστευτα την Κασσάνδρα για την αδερφική της αγάπη ο δεύτερος λόγος αν ισχύει δεν τιμά καθόλου τους υπόλοιπους συγγενείς της ακόμα και αν τους δικαιολογούν εν μέρη τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Και κάπου εδώ νιώθω ότι άνοιξα ένα τεράστιο θέμα για συζήτηση!
Θα χαρώ να ακούσω τις δικές σας απόψεις οπότε όσοι διαβάζετε το άρθρο μην ξεχάσετε να σχολιάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...