Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Το κέρινο γλυπτό της Τζέην Όστεν!

Πως έμοιαζε εξωτερικά η Τζέην Όστεν;
Τα μόνα πορτρέτα της που έχουν σωθεί,η σιλουέτα της και ένα σχέδιο από την αδερφή της Κασσάνδρα,δεν μας δίνουν πολλά στοιχεία για το πώς ήταν η Τζέην Όστεν εξωτερικά.
Για μένα τα σχέδια της Κασσάνδρας ίσως είναι και λιγάκι υποκειμενικά για τον λόγο του ότι δεν ξέρουμε κατά πόσο απέδωσε σωστά την Τζέην.
Η σιλουέτα της Τζέην Όστεν

Σχέδιο της Τζέην Όστεν που φιλοτέχνησε η αδερφή της Κασσάνδρα

Αν μπορούσαμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στον 19ο αιώνα την εποχή που ζούσε η Όστεν ακόμα και αν κοιτάγαμε προσεκτικά όλους τους κατοίκους του Στήβεντον στο Χάμσαιρ όπου έζησε δεν υπάρχει περίπτωση να την αναγνωρίσουμε.
Η εξωτερική εμφάνιση της Τζέην Όστεν καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου μέχρι πρόσφατα.
Το Jane Austen Centre στο Μπάθ (πρόκειται για μια τεράστια έκθεση όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει πιο πολλά σχετικά με την ζωή της Τζέην Όστεν στην πόλη την περίοδο 1801-1806 και την επιρροή που είχε η πόλη στα βιβλία της,στους χαρακτήρες της αλλά και στην ζωή της,για περισσότερα πατήστε εδώ)
αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2014 ένα εκπληκτικό κέρινο γλυπτό το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων του κέντρου είναι ότι πιο κοντινό έχουμε στην Τζέην Όστεν εδώ και 200 χρόνια!


Το Jane Austen Centre χρησιμοποίησε εγκληματολογικές τεχνικές και αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες για να πλησιάσει όσο γίνεται πιο κοντά στην εικόνα της αληθινής Τζέην Όστεν.
Η μια περιγραφή την οποία χρησιμοποίησαν οι ειδικοί ήταν από τη βιογραφία που δημοσίευσε ο ανιψιός της Τζέην Όστεν ο Τζέιμς Έντουαρντ Όστεν ο οποίος είχε περιγράψει την θεία του ως "πολύ όμορφη" έγραφε ακόμα ότι "Η φιγούρα της ήταν σχετικά ψηλή και λεπτή,το βήμα της ήταν ελαφρύ και σταθερό και γενικά όλη η εμφάνιση της εξέφραζε υγεία και ζωηρότητα.Η επιδερμίδα της ήταν ξεκάθαρα καστανή με πλούσιο χρώμα,είχε γεμάτα στρογγυλά μάγουλα,στόμα και μύτη μικρά και καλά σχηματισμένα,μάτια φωτεινά στο χρώμα του φουντουκιού και καστανά μαλλιά τα οποία σχημάτιζαν φυσικές μπούκλες γύρω από το πρόσωπο της."
Ενώ μια άλλη περιγραφή που χρησιμοποίησαν ήταν αυτή της ανιψιάς της Καρολάιν Όστεν η οποία έγραψε"σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση της θείας μου ήταν το πρώτο άτομο που σκεφτόμουν ότι το πρόσωπο της ήταν όμορφο...το πρόσωπο της ήταν πιο πολύ στρογγυλό παρά μακρύ,είχε ένα φωτεινό αλλά όχι ροζ χρώμα,ξεκάθαρα καστανή επιδερμίδα και πολύ όμορφα μάτια στο χρώμα του φουντουκιού...τα μαλλιά της ήταν σκούρα καστανά,φυσικά σγουρά και σχημάτιζαν μικρές μπούκλες γύρω από το πρόσωπο της."
Η ιατροδικαστική καλλιτέχνης που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό των χαρακτηριστικών του γλυπτού είπε ότι το γλυπτό πιθανότατα μοιάζει αρκετά στην αληθινή Τζέην Όστεν καθώς προέρχεται από μεγάλη οικογένεια με χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως η μακριά μύτη,τα φωτεινά καστανά μάτια και τα σγουρά καστανά μαλλιά,στοιχεία τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά.
Οι υπεύθυνοι του Jane Austen Centre στο Μπαθ όταν ρωτήθηκαν για την αποδοχή του γλυπτού από τους φανς της Τζέην Όστεν είπαν"κανείς δεν μας έχει πει ότι αυτή δεν είναι η Τζέην Όστεν και αυτό πιστεύουμε ότι είναι καλό."Και όντως όσες φορές και αν κοιτάξω αυτό το εκπληκτικό γλυπτό με το όμορφο πρόσωπο,τα έξυπνα και φωτεινά καστανά μάτια,τα στρογγυλά ροζ μάγουλα και τις φυσικές καστανές μπούκλες νιώθω μια αίσθηση οικειότητας.
Αν και ποτέ δεν θα μάθουμε κατά πόσο το κέρινο γλυπτό που βρίσκεται στο Jane Austen Centre στο Μπάθ μοιάζει στην πραγματική Τζέην Όστεν το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ότι πιο κοντινό υπάρχει στην αληθινή Τζέην Όστεν εδώ και 200 χρόνια.




2 σχόλια:

  1. Το γλυπτό μοιάζει πολύ με την απόγονό της την ηθοποιό Anne Chancelor. Υποδύθηκε την Caroline Bingley στην σειρά Pride and Prejudice του BBC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου! :) Ναι μοιάζει πολύ με την Anne Chancelor την απόγονο της Τζέην Όστεν και σκεφτόμουν αρκετή ώρα αν έπρεπε να την συμπεριλάβω και εκείνη στο άρθρο αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα έβγαινε αρκετά μεγάλο και επίσης ότι θα ήταν καλύτερα να γραφτεί ξεχωριστό άρθρο γενικά για τους απογόνους της Τζέην Όστεν που υπάρχουν σήμερα.Πάντως όντως της μοιάζει πολύ ειδικά στην μύτη,στα μάγουλα και στα μάτια. :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...